Oktatás - módszerünk

Nem tükör, nem klikker, nem is a régi, „beleverem ha nem csinálja” és nem is egy új amerikai csodamódszer. Hanem tőlünk kicsit nyugatabbra és Magyarországon is több mint 15 éve használt és a vadászkutyás gyakorlatban milliószor bizonyított, a kutya játékos kedvét, zsákmány ösztönét és apport készségét használó és fejlesztő, együttműködésre, sikerélményre és megfelelni akarásra alapozó, kapcsolatépítő módszer. 

Mi a zsákmány ösztönt nem huzakodással és erőfölény fitogtatással, keményszájra késztetéssel fejlesztjük, (hiszen kisgyerekes családok esetében ez nem nagyon kívánatos…) hanem egy speciális játékmódszer kapcsán a hétköznapokba építjük. A behívást sem a szó szoros értelmében vett módon tanítjuk, hanem pavlovi reflexé formáljuk. Olyan helyzeteket teremtünk, amikor a kutyának eszébe sem juthat mást csinálni, mint boldogan engedelmeskedni a gazdi hívó szavának. Ugyan ki tudhatná ezt jobban, mint egy vadászkutyás. Ehhez nem kell túl sok magyarázatot fűzni, hiszen könnyen belátható, hogy egy vadászaton akár a kutya életébe is kerülhet, ha nem megállítható vagy nem behívható azonnal.

Ha szükséges és a kutya csak így motiválható, használunk jutalomfalatot, de amint lehetséges fokozatosan ki is vezetjük azt. A pórázon sétálást sem jutalomfalattal a kézben tanítjuk, hiszen egy kirándulás alkalmával senki sem szeret jutifalatot szorongatva állandóan a kutyát nézve-figyelve gyalogolni, hanem azt tanítjuk meg, hogy hogyan kövessen mozgó bal lábat vagy szabadon engedve hogyan tartson kapcsolatot Ő velünk.

Közép- és haladó szinten tanítjuk a helyes pórázhasználatot (technikát), pórázon- és szabadon láb mellett követést, helyben maradást, ültetést, fektetést. Alapelvünk, hogy nem csinálunk mindent egyszerre, hagyunk időt a kutyának és csak akkor lépünk tovább, ha az előző fázis már tökéletesen megy. Ennek feltétele a kis csoportos képzés, ami időnként kiegészülhet egy-egy egyéni órával is.

Az oktatás a neveléssel kezdődik, amire egy kölyök kutya esetében az ovis foglalkozások adnak lehetőséget. Itt mi oktatunk Téged, hogy otthon hogyan neveld jól a kutyádat. Hogyan üdvözöld, hogyan játsz, hogyan kommunikálj vele, hogyan etesd, hogyan sétáltasd és hogyan fegyelmezd. Egy kölyök kutya nem képes 10-15 percnél tovább használható állapotban lenni és maradni, ez pedig heti 1-2 alkalommal nagyon kevés ahhoz, hogy jól nevelt kutya váljon belőle. A hangsúly ebben az életkorban az otthoni dolgokon van. Több éves tapasztalat, hogy hiába kínlódunk a sulin vagy a mezőn együtt hetente akár több alkalommal is hónapokon át, nem lehetünk elég hatékonyak, ha az otthoni dolgok nincsenek rendben. Ha nem vagy biztos benne, hogy mikor és hogyan csinálod jól, gyere minél előbb és megkíméled magad egy csomó bosszúságtól. Könnyebb jól nevelni, mint majd egy-másfél éves kutyával megértetni, hogy ami eddig ment már nem jó így tovább. Nagyon cuki amíg kicsi, egy kölyökre nem néznek csúnyán még akkor se ha felugrál, de mi a helyzet egy 30 kilós borjú méretű neveletlen jószággal…

Alapozó tréning

Azoknak a kutyáknak való csoportos foglalkozás, akik már kinőttek az oviból, de teljesen kezdők. Itt gazdira figyelni, nyugton maradni, ülni, tiltó szót érteni, laza pórázon sétálni és jól játszani tanulunk.

Kezdő tréning

Azoknak, akik pici koruktól kezdve oviba járnak, tudják, mit kell tenniük ha a nevüket hallják, ismerik és tiszteletben tartják a tiltó szót, „gondolkodás nélkül” engedelmeskednek a hívó szónak és szívesen működnek együtt a gazdájukkal.

Ebbe a csoportba csatlakozhatnak azok az újonnan hozzánk érkező felnőtt kutyák, akik már mindent tökéletesen tudnak, amit az alapozó tréningeken tanítun

Haladó tréning

Azoknak a felnőtt kutyáknak való csoportos foglalkozás, akik már pórázon tökéletesen elsajátítottak minden feladatot. A következő lépés az ő számukra, hogy ugyanez szabadon követésben, más kutyák jelenlétében és zavaró körülmények között is tökéletesen menjen.

Vagy "csak" szintentartás céljából és program gyanánt jönnek hozzánk

Szükséges felszerelések

Ovisoknak

Hagyományos textil vagy bőr nyakörv és hozzá kapcsolható egy-másfél méter hosszú póráz.

Játék, ami nincs mindig a kutya előtt, például egy ilyen:

Síp

Csoportos tréningre póráz

Jutalom falat az, ami a kutyának valóban jutalom. Hajlandó érte tenni, érdekli, követi, szívesen fogadja. Több is elfér egyszerre a kézben.
Ideális a sajt, szárított vagy főtt hús, de sok kutya szívesen dolgozik a tápért is, amit egyébként eszik.
Fontos, hogy apró vagy könnyedén aprítható, adagolható legyen, ne kelljen rágogatni
A virslivel és egyéb felvágottakkal kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy a tápanyag allergiás kutya a virsli szója tartalmát nem biztos, hogy gond nélkül tolerálja… A jutifalat választásnál legyünk figyelmesek!
Fontos még egy jó juti tartó! Ne farmerzsebből keljen szedegetni, könnyen hozzáférhető legyen.

Engedelmes képzés - Csoportok

Ovis csoport - KölyökKlub

3-tól 6-8 hónapos korig (kutya fejlettségétől, érettségétől, fajtájától és a Te habitusodtól függően)

Alapozó csoport

6 hónapos kortól, kezdő kutyával
GENTLE HANDLING - KÖTÖDÉS TRÉNING
…ahogy az egész kezdődik
Maximális csoport létszám: 8
minden kutya külön-külön a gazdájával egy kifutóban szabadon dolgozik
A feladatokat egyszerre kapják, mindenki ugyan azt csinálja (vagy ha nem, megyünk és segítünk)
Mit tanulunk (a teljesség igénye nélkül):

Kezdő csoport 

Ovis csoportból kinőtt kutyáknak és az alapozó csoportból tovább lépőknek

Haladó csoport 

Kezdő csoportból tovább lépőknek vagy valamilyen kutyás sportban „dolgozó” felnőtt kutyáknak  A csoportok között nincs szabad átjárás, a Trénered javaslatára és a Te kérésedre szintfelmérőt készítünk és amennyiben mindannyian (Téged is beleértve) elégedettek vagyunk az eredménnyel, abban az esetben léphettek tovább.

Folyamatosan rendezünk házi versenyeket minden csoport számára. Amennyiben itt kutyáddal „KITŰNŐ” minősítést szerzel, abban az esetben szintfelmérés nélkül is tovább léphettek.

A különböző csoportok "tananyagát" a Lehetőségek menüpont alatt találod!

Utca tréning

Alapozó/Kezdő/Haladó csoportba járóknak csoportos utcai viselkedés gyakorlása, pórázon való szép séta, közeledő kutya/macska, labdázó gyerekek, kismotor, bicikli…
Külső helyszínen, parkolóból együtt indulunk és egy óra múlva oda megyünk vissza.

Kutyasuli gazdiknak

Kezdő, első kutyás gazdiknak szeminárium jelleggel egy 4 alkalmas tanfolyamot hirdetünk, ahol elméletben mondjuk-magyarázzuk el, hogyan tudnak jól nevelt kutyát nevelni. Örömmel fogadjuk a kutyavásárlás előtt állókat és érdeklődőket is! Segítünk a fajtaválasztásban és elmondjuk, hogy mik azok az alapvető szempontok, amire érdemes odafigyelni a kiskutya illetve a tenyésztő kiválasztásánál.

Egy 8-10 hetes kölyök nagyjából tökéletesen működik. Figyeli az embert, figyel a hangra, ha szólunk hozzá, játszik, kapcsolatot tart és jön, ha hívjuk. Hogyan őrizzük ezt meg vagy mit tehetünk ha már kicsit késő…?!

Az oktatás a suli területén lévő tágas klubhelységben történik, kutya nélkül szeminárium jelleggel. Várunk minden érdeklődőt, akár családosan is, hiszen a család minden tagjának értenie kellene kutyául.

A tanfolyam minden hónap első hétfőjén kezdődik, este 18.oo órától. Jelentkezni szükséges!

A tanfolyam díja 4000 Ft/ (felnőtt) fő. Gyerekeknek 16 éves korig ingyenes. (14 év alatti gyerekek csak szülői kísérettel vehetnek részt a foglalkozásokon!) 

Beiratkozás

Beiratkozás menete

Tölts ki a jelentkezési lapot online és/vagy küld el nekünk e-mail-ben. Ide:info@kutyavarazs.hu
Kérj időpontot az első találkozásra!

Időpont egyeztetés:
+36 30 648 5527

Gyere el és ha gondolod, hozd magaddal a kutyádat is.

Miután körülnéztél nálunk és eldöntötted, hogy szeretnél beiratkozni, megcsinálunk Veletek egy általános szintfelmérő-kapcsolat tesztet. Ez lesz segítségünkre abban, hogy megismerjük a kutyádat és megbeszéljük, hogy mik a problémás pontok és hogyan tudunk ezen együtt dolgozni.

Az agility, frizbi, szarvasgomba kereső és dummy tréning csoportokhoz csak behívható, alapengedelmes kutyával tudsz csatlakozni! Mindannyiunk közös érdeke, hogy egy frizbis vagy dummy-s edzésen ne egy elrohangáló, gazdájára nem figyelő kutyára kelljen várnia a többieknek.

Az első alkalom ingyenes. A szintfelmérő óráért sem kell fizetned!

A későbbiekben az alábbi lehetőség áll rendelkezésre:

Egyéni oktatásra is hasonló módon vásárolhatsz tréningjegyet.

Napi jegy 1 alkalomra 3500 Ft/ alkalom

Előre egyeztetett időpontban találkozol a trénereddel a sulin. Saját programotok szerint dolgoztok a kutyával vagy a suli területén belül vagy akár külső helyszínen. A foglalkozás ideje 90 perc, ami alatt a kutyádnak lesz lehetősége szaladgálni, játszani és időjárástól függően akár úszni is egyet a tóban.

Jelentkezési lap letölthető innen, vagy online kitöltheted a következő szekcióban.